in i minsta detalj – hur man än planerar så har man ändå r****n bak

På bokmässan i år hade Kulturkollo ett feel-goodmingel och där dök Kristin Emilsson upp för att säga hej. Såklart att jag då kände mig nyfiken på att läsa något av henne och valet föll på den purfärska In i minsta detalj. Det är en ovanligt charmig feelgood-roman som på många sätt borrar sig in i fenomen och företeelser typiska för samtiden och ifrågasätter våra fördomar och värderingar.

Jag gillar berättelsen om Freja och Anton som har sitt liv planerat in i minsta detalj. De har renoverat sin drömlägenhet på Söder, de lever ett gott liv med spännande jobb och god ekonomi och umgänget med vännerna består av mikrobrygd öl, pannacotta och barhäng. En natt ringer telefonen och Anton får beskedet att han pappa oväntat dött. Dags att resa hem till den lilla bruksstaden i Småland och konfrontera det som han en gång flyttat från. Patronsvillan står tom och underhållet är eftersatt och snart har också Freja lämnat Stockholm för att finnas vid Antons sida. Storstadsmänniskorna möter småstaden och det leder till både fina möten och ett lugnare tempo samtidigt som den sociala kontrollen är stor. Snart hör Freja ett rykte som hon inte sluta tänka på, hur är det egentligen med Antons bakgrund?

Kanske finns det saker i livet som man bara måste hänga med på oavsett hur planen var? Kanske får man till och med andra möjligheter om man vågar bjuda in och välkomna det oväntade?

Charmigt och ganska förutsägbart, rappt och ändå tankeväckande, underhållande och perfekt för en snöblandad kväll i januari!