spekulationer …

Med tanke på att det är avslöjande av nobelpris på gång på torsdag så kan man tycka att mina spekulationer skulle kunna handla om det. Men icke. Är man Augustprisambassadör så är man. Jag börjar mitt spekulerande i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Eftersom jag läser ganska få böcker i genren så blir mitt urval ganska knapert. Jag lyfter här helt enkelt de böcker som jag läst i år som jag gillat lite extra. 
Två böcker som på vart och ett sätt handlat om flykt och behovet att höra till är Pija Lindenbaums Pudlar och pommes och Vanna Rosenbergs Singers melodi. Vanna är debutant i år och kanske blir det hon som får den där ”debutantplatsen”. En annan het kandidat för den är Anna Ahlund med sin totalfina Du, bara som beskriver det där tonårspirret på ett sätt som aldrig förr. Ska jag sedan tro på en riktigt gammal räv så får det bli Ulf Starks bilderbok med poesi för barn. Bilderna är gjorda av Linda Bondestam och texterna i Djur som ingen sett utom vi är underbart enkla och underbart komplexa på en gång. Hoppas gör jag också att Elisabeth Östnäs serie om kungadottern Turid nomineras. Krigstid heter delen som kom i somras. 
Eftersom jag inte har koll på barn- och ungdomsgenren så har jag anlitat några experter. Stay Tuned – fler spekulationer kommer snart på en blogg nära dig!