avskedsfesten – Anna Fredriksson

Avskedsfesten ställer frågan om det finns några lyckliga skilsmässor. Rebecca och Jacob har efter 26 år tillsammans bestämt sig för att deras uppbrott skall bli just det: en lycklig skilsmässa. På den traditionella svamphelgen med vännerna så berättar de sin nyhet och Rebecca tycker att helgen kan bli ett bra tillfälle att fira just det. Vännerna tar det hela inte lika lätt och helgen blir inte som de hade planerat. Romanen börjar och slutar i just den här svamputflyktshelgen och däremellan får man följa Rebeccas liv under ett år.

26 års förhållande är inte så enkelt som det först verkade att bryta upp från. Rebecca flyttar till en liten lägenhet, Jacob hittar snart en ny kvinna och barnen har ett eget liv. Det spännande projektet med att själv producera en film medför en ekonomisk press som blir kännbar när man är ensam om alla utgifter och umgänget med vännerna upphör. Rebecca är mitt i livet och måste hitta ett nytt sätt att leva, en utmaning som heter duga. 

Anna Fredriksson är riktigt bra på att beskriva de där vardagsscenarierna som så många kan känna igen sig i. I Sommarhuset var det syskonskaran och sommarstugan, Lyckostigen handlar om livet med barn varannan vecka,  i Augustiresan är tjejgänget på cykelutflykt, i Tisdagsklubben möter vi den nyblivna änkan och nu är det skilsmässan mitt i livet. Fokus är hela tiden på relationer och jag tycker att Fredriksson gör det så bra! Hon hittar de där händelserna, de där samtalen och de där ”mitt i samtiden”-markörerna som gör att man tror på berättelsen. Lättläst, välskrivet och mycket igenkänning. Hennes roman Sommarhuset har jag tipsat många av mina vänner om och nu blir det till att tipsa igen, Avskedsfesten är minst lika bra!