Samar Yazbek – rapport från Syrien, en resa in i tomheten

Björn Wiman beskriver Samar Yazbeks bok Resa in i tomheten som årtiondets viktigaste bok, det är ett  reportage som förändrar synen på världen.

Vi har den senaste tiden sett bilder från Syrien som har berört oss, den lilla pojken från Aleppo har blivit en symbol för krigets förfärliga ansikte. Yazbek menar att de här bilderna har spridits delvis för att de är lättare att ta till sig än bilder på hundratals lemlästade människor. Den lilla pojken överlevde och sitter passivt och tittar in i kameran, men han överlevde. Hans bror och hans familj dog, men de får man inte se. Det är enklare att visa vackra offer, sanningen är att kriget är grymmare och fulare än så. Bilden på den överlevande pojken är en enkel bild att ta till sig och stillar samvetet hos resten av världen. 
Yazbek kallar Europas stängda gränser en moralisk kollaps, hur vi behandlar flyktingarna från Syrien är en viktig diskussion som måste fortsätta. Broar mellan olika delar av världen måste byggas så att vi kan  förstå varandra. Yazbek reste runt i Syrien och hennes resor ledde till romanen eftersom hon mötte så många människor som uppmanade henne att berätta. Alla de vittnesmål om krigets fasa blev Yazbeks drivkraft men också människornas kraft och vilja att överleva. Hennes uppgift blev att försöka förklara hur bombardemanget från luften och ockupationen av IS på marken lämnar människorna i en mycket svår situation. Yazbek visar i sin text hur en fredlig revolution för demokrati förvandlades till ett inbördeskrig och hon väljer att göra det genom att beskriva de små detaljerna, dofterna och enskilda människoöden.