vi måste prata om … Hon, Han och Döden

Uppladdning inför helgens festival blir det förstås också här på bloggen. Samtidigt som Kultuekollo kör tema Vi måste prata om det … så kommer vi att hålla i bokcirkel om en roman där det finns mycket att prata om. Festivalaktuell är också Sven Wollter som kommer att prata om sin debut som romanförfattare. Jag kör en repris på min text om Hon, Han och Döden:
Ibland kommer en roman och tränger sig in i verkligheten och kanske är det så med Sven Wollters mycket fina debut Hon Han och Döden. Där på bron i Bleket står Han och väntar, Hon kommer springande med sin röda kappa på svaj och frågar vad han sa. Doktorn, vad sa doktorn? Han vet att tiden är utmätt och allt Han vill är att döden ska få vara på hans egna villkor.

Att det här är en författare som har känsla för ordet, känsla för att berätta en historia med utsökt timing står var och en uppenbart som läser. Wollters karaktäristiska röst tränger ut genom sidorna och idiomet är tydligt göteborgskt, ändå tar inte skådespelaren över. Här möter vi en författare som gestaltar med orden på ett sådant vis att man bara bedåras. Magiska sammanträffanden, ta varje dag som en unik gåva och rätten över sin egen död. Typ så. Och så kärlekens kraft då också. 
Sven Wollter har debuterat vid 82 års ålder och hans fina roman hoppas jag läses av alla. Hur det än är så finns den där, döden. Lika bra att faktiskt tänka på den, prata om den.