körsbärslandet – mycket läsvärt från Tyskland

Vårt körsbärsträd dignar av frukt just nu och koltrastarna har fest mest hela tiden och vad passar bättre än att läsa den nyutkomna tyska Körsbärslandet av Dörte Hansen?

Med väldigt små förväntningar valde jag in den här i min bokhylla på Storytel och vilken tur att jag gjorde det för det här är riktgt, riktigt bra! En av sommarens bästa böcker faktiskt. Med torr humor och mycket skarp iakttagelseförmåga skildrar Hansen hur en fruktodlarbygd sakta med säkert förvandlas. Olland är ett fruktbart området i norra Tyskland där fortfarande plattyska från hansatiden språkas och det har ett fint klimat för äpplen och körsbär. (Hittade en text om området på just plattyska och det är spännande att läsa blandningen mellan svenska, holländska och tyska – pröva ska ni se hur lätt man förstår.) Frukten och bären har odlats generation efter generation och förädlas till sylter, geléer och brännvin. I ett av husen bor tandläkare Vera Eckhoff med sina två stora hästar. Hon kom som krigsflykting till byn för mer än sextio år sedan men känner sig fortfarande inte riktigt hemma. Hon ses som en excentriker och när dessutom hennes systerdotter som är musiker och snickare kommer dit från storstan med sina vanor så undrar fruktbönderna runt om vad som ska hända. Anne har med sig sin lille son Leon och Vera släpper motvilligt in dem i sitt liv.  Först Leon, sedan musiken och sist Anne.

Grundtonen i den här romanen är ganska sorglig, både Anne och Vera bär på personliga svårigheter som gör dem båda till reserverade personer och inte helt enkla att lära känna, varken för grannarna i boken eller läsaren. Sakta, sakta tar man dem till sitt hjärta och särskilt gillar jag deras skeptiska, egensinniga och avvaktande livshållning. Annes tankar om de överambitiösa föräldrarna på Leons dagis i Hamburg är så roliga att läsa. Överhuvudtaget fångar Hansen konflikten mellan olika värderingar i stad och land på ett mycket underhållande sätt. En av karaktärerna i den lilla byn är en journalist som bestämt sig för att varva ned, hitta lugnet, flytta till landet och gå omkring i nedvikta gummistövlar mest hela dagarna. Han låter renovera sitt korsvirkeshus och köper sig en liggcykel, skriver om människorna i bygden på ett sätt som kanske inte är så särdeles respektfullt och det är bara så roligt gestaltat, gapskrattsvarning!

Samtidigt som hon underhåller så diskuterar Hansen det faktum att också landsbygden behöver anpassa sig till det som marknaden vill ha. Ekologisk odling, rundturer med häst och vagn i äppelodlingarna och försäljning på bondens marknad i stan, allt det är nödvändigt för att kunna fortsätta försörja sig i bygden. På ett vis så är det här alltså en pendang till Fårbondens dagbok som jag läste för några veckor sedan. Viktiga frågor paketerade på helt olika sätt. Båda riktigt bra men Körsbärslandet är bra mycket mer underhållande. Läs, läs, läs!

Körsbärsträdet i vår trädgård.