sommarläsning betyder spurt i landstatistiken

För er som följt min blogg ett tag så vet ni att jag utmanar mig själv med att försöka läsa litteratur från så många länder som möjligt på ett år. Det som jag räknar är (och man kan tänka olika men så här tänker jag) författarens födelseland. Jag räknar dessutom bara författare till romaner. Inga fackböcker, barnböcker, lyrik eller noveller kvalar in. Jag har kört det här sedan jag startade bloggen och jag brukar hamna på runt 40 länder varje år. Det största rycket brukar vara runt sommarmånaderna.  Vi får se hur det går i år, jag hade vid maj  månads slut läst böcker från 28 olika länder och nu när juni snart är slut så är summan 33. Kanske kan det bli 40 innan sommaren är över?

Varför räkna, och varför bry sig?

För min del så gör räknandet att jag anstränger mig lite extra för att läsa bredare och få inflöde från fler verkligheter än den den anglosaxiska och svenska. De enskilt största länderna är ändå Sverige, USA och Storbritannien och det är inte dumt det heller, en blandning av oväntat/okänt och bekant är absolut bäst i min läsmix.

Hur gör ni andra? Läser ni mest det bekanta eller mest det utmanade och okända på sommaren?