idag hejar vi på Island!

Dags för fotboll – det otroliga att ett litet land som Island ens kan kvalificera sig till ett mästerskap och dessutom ta poäng i slutspelet har ju faktiskt redan hänt. 320 000 invånare är lika många som Göteborgs stad. Nu har 30 000 åkt till Frankrike för att följa laget, nästan 10 % av befolkningen hejar alltså på plats. Vi andra får heja i TV-soffan och i väntan på avspark så kan jag passa på att tipsa om några bra författare från Island som inte får missas:

Jon Kalman Stefansson – helt fantastisk på att beskriva det karga landet där livet och döden ligger skavfötters.

Sjón – poetiskt språk och udda existenser. En glimrande roman är Máni Steinn.

Arnaldur Indridason – obestridd, lågmäld deckarkung. Alla hans böcker finns omskrivna här på bloggen.

Adur Ava Olafsdottir – Rosa Candida är en feelgoodare som passar perfekt i sommar. Livet handlar väl om att odla sin trädgård!