det andra ansiktet – Mari Jungstedt

Försommartid är deckartid och just nu kommer de svenska författarnas årliga bok ut en efter en. Lagom till semestern så vill många förstås ha något nytt att läsa och är man förtjust i Mari Jungstedt så blir man inte besviken på  Det andra ansiktet. Trettonde delen om Anders Knutas är nyutkommen och livet puttrar på där på Gotland. Det är försommar och de små kustsamhällena förbereder sig för att ta emot turisthordarna. Den kände konstnären  Henrik Dahlman bestämmer sig för att lämna Visby för sommarhuset Ljugarn, han behöver lugn och ro för att slutföra arbetet med en skulptur. Kvar i huset innanför ringmuren lämnar han kvar en vacker ung fru och småbarn. När han sedan hittas mördad i sommarstugan, fastkedjad med handklovar i sängaveln så kopplas Anders och hans kollega (och numer sambo) Karin in. Det är Gotland, det är försommar och där finns ett mord att lösa. Vad mer kan man önska av en lättläst och underhållande deckare?

Kanske att det vore lite fler överraskningsmoment, med en berättarteknik som väver i korta stycken från dåtid så får man kanske lite för tydliga ledtrådar för att jag ska vara nöjd. Dessutom tycker jag att vardagslivet med Anders och Karin är ganska småtrist att följa, det förhållandet tillförde inget till serien om man frågar mig. Inte ens när ex-frun dyker upp blir det intressant. Jag har nu lyssnat på alla delarna i serien som ljudböcker och jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan välja Katarina Ewerlöf som uppläsare, hennes suckande och smaskande blir man ju tokig på. Trots det så kommer jag säkert att lyssna också på nästa del, att träffa Anders Knutas är som att träffa en gammal kompis som man gillar att snacka med någon gång per år. Oftare blir tröttsamt men en semesterträff är riktigt mysig.

Jungstedt kan ju delvis leva högt på miljöerna som hon skildrar, i den här boken förekommer teatern i klosterruinen i Roma och det är en av platserna som jag gärna skulle vilja besöka, både Anna Jansson och Mari Jungstedt gör att jag blir sugen på att resa till Gotland. Tänk den som kunde åka till Crimetime!