ALMA priset och How I Live Now

“Staying alive was what we did to pass the time.” 

― Meg RosoffHow I Live Now

ALMA-prisvinnaren Meg Rosoff är i Sverige och det syns både här och där i media. Jag totalt charmades av intervjun med henne på babel och letade snabbt upp den enda ljudboken som fanns på Storytel. Debutromanen How I Live Now är en helt fantastisk liten pärla till bok. 15-åriga Daisy skickas från hemmet i New York till sina kusiner på landsbygden i England. På avstånd förstår man att det är oroligheter i världen men kusinskaran lever sitt liv med djur och odlingar. Snart inser Daisy att känslorna kusinen Edmond är mer än bara systerliga. Deras kärlekshistoria är intensivt och vackert beskriven.

“There was no need for courtship; they simply met one day and were together after that.” 
― Meg RosoffHow I Live Now

 Idyllen får ett abrupt slut när kriget närmar sig, det stora huset blir beslagtaget av trupper och kusinerna skingras, Daisy och minstingen i skaran Piper följs åt i kampen för att överleva.

“If you haven’t been in a war and are wondering how long it takes to get used to losing everything you think you need or love, I can tell you the answer is no time at all.” 
― Meg RosoffHow I Live Now

Jag kan tänka mig att det här är en underbar bok att läsa om man är sådär 14, den var helt fantastisk när man är 49 också och temana är universella och samtidigt så befriande utforskade. Inget skriva mig som läser på näsan, inget moraliserande. Den svenska pocketen Så har jag det nu kostar 38 kronor på den stora internetbokhandeln. Slå till köp och läs! Såg ni inte intervjun med Meg Rosoff i babel så gör det, direkt!