livet enligt Fikry – en sötsyrlig karamell

Urkas, de senaste dagarna har jag varit mer än lovligt trött och sliten. Troligen är det en förkylning som gör att hela kroppen värker och frossar, koncentrationen är så dålig att jag inte ens kan läsa. Men jag kan lyssna. Så en litet boktips i genren ”feelgood med svärta som utspelar sig i en bokhandel som ligger på en ö på amerikanska östkusten” blir det ändå såhär framåt lördagskvällen. I Livet enligt Fikry  får vi följa bokhandlaren A J s liv.

Han är ensam kvar bland sina böcker, hans gravida fru har dött och dessutom är hans allra mest värdefulla bok stulen. När Amelia kommer ut till ön för att presentera årets utgivning så är han måttligt intresserad, finns det ens någon framtid för den knappt 40-årige änklingen? Hur som, livet på den lilla ön fortskrider och en dag hittar Fikry en liten söt flicka sittande på golvet i bokhandeln. Hon är övergiven av sin mamma och väldigt snart bestämmer sig Fikry att ta sig an den lilla och som det brukar låta i feelgood-genren så ”blir inget som det var förut”.

Det här är en charmig amerikansk feelgood som utstrålar kärlek till böcker och läsande. Gabrielle Zevin har lyckats att skriva en sentimental och romantisk komedi med rejäl svärta. Man småfnissar, skriver upp lästips och får en tår i ögonvrån, allt typ samtidigt. Jajamen, visst är det sockersött och visst är det nästan för bra emellanåt men jag köper det. I sin genre tycker jag att det här är en fin sötsyrlig karamell – en sån med krämig fyllning i!