en tisdagsutmaning om havet

Jag hoppar på tisdagsutmaningen inne på Kulturkollo idag eftersom havet är mitt element. Vi har en liten stuga nära havet och jag tycker mycket om att vistas där, helst i stillhet på en liten kobbe i Stigfjorden. Då har jag det gott. Badandet däremot blir allt mer sällan, sommarens finaste bad tror jag var vid Smithska udden i slutet av sommaren. Ljummet i vattnet och sensommarkväll som jag kommer att minnas länge, läge.

Böcker med anknytning till havet (eller öar som ligger i havet) kan jag tipsa om många, många. Ska jag välja ut några så får det bli Vi, de drunkade av Carsten Jensen, Sjöjungfruns andra fot av Mia Couto och Atlas över avlägsna öar av Judith Schalansky. Ska det vara deckare i miljöer där havet spelar stor roll så kan jag inte låta bli att tipsa om Peter Mays trilogi som börjar med Svarthuset. Väldigt bra!