vinterstängt – krimi från nabolandet

Jörn Lier Horsts deckare om den sympatiske poliskommissarien William Wisting och hans dotter Line är alltid mysiga bekantskaper. Jag vet att jag skrivit om någon av de tidigare böckerna att jag tyckte de var vilsamma. Det är rätt ord. Hederligt, uthålligt polisarbete som underlättas av dotterns arbete som kriminaljournalist, det är vad man får också i Vinterstängt.

En dag under den tidiga hösten hittas en man mördad i en tv-personlighets (som på många vis liknar en viss Skavlan månne?) sommarstuga. Liket hittas av en man som åkt ut till sommarstugeområdet vid fjorden för att stänga till för vintern och många av sommarstugorna har länsats på värdesaker. Är det de litauiska gästarbetarna som både tömt stugorna och mördat den okände mannen? Misstankarna går genast till dem som setts i trakten och som nu vänt hemåt. Är det hela sanningen?

Den norske krimiförfattaren kommer till bokmässan senare i den här månaden, jag är nyfiken på människan Jörn Lier Horst som är något av en doldis i Jo Nesbös skugga. Det får bli ett seminarie med honom!