#klassiker – Den gyllene paviljongenens tempel – Kyoto

Den gyllene paviljongen i Kyoto.

金閣寺


Själva de bokstavstecken varmed templets namn skrevs och själva ljudet av det ordet förlänade Det Gyllene Templet ett slags sagoaktig prägel som var inristad i mitt hjärta. 

Då jag såg de avlägsna fältens yta glittra i solskenet, kände jag mig säker på att det var en gyllene skugga som kastades av det osynliga templet. Yoshizapasset, som bildar gräns mellan Fukuidistriktet som mitt eget distrikt, Kyoto, låg rätt österut. 

I denna gyllene skugga befinner sig huvudpersonen i den här klassiska japanska roman. Mitt bokreafynd har legat som en juvel på bordet och har lästs i små portioner. Yukio Mishmas text är filosofisk och blottar en helt annan värld än vardagen i Göteborg. Bilden av det vackra Gyllene Templet finns som en ikon för den unge pojkens uppfattning av skönhet och lycka och när han skickas dit för att slutföra sin utbildning så ser han allt mer sin egen fulhet, sin fattigdom och sin otillräcknelighet och bränner slutligen i förvirring ned det 700 år gamla buddisttemplet. Romanen bygger på en sann historia och Mishima har förvaltat berättelsen väl, hans egen biografi är också den spännande. På wikipedia kan jag läsa:

Yukio Mishima (japanska三島由紀夫?Mishima Yukio), född 14 januari 1925 i ShinjukuTokyo, död 25 november 1970 i Tokyo, var en japansk författare, pseudonym för Hiraoka Kimitake (平岡 公威), tillika politisk aktivist med en egenartad form av nationalism och kulturkonservatism som agenda.
Född som son till en japansk statstjänsteman, antog Hiraoka pseudonymen Mishima för att dölja skrivandet för sin far, som inte hade mycket till övers för litteratur, och kanske också av andra skäl: hans genombrottsbok,Kamen no Kokuhaku (仮面の告白) (på svenska Demaskering, 1987), behandlar hans egen homosexualitet och hur han tvingas leva ”bakom en mask” av normalitet för att undvika socialt stigma.
Politiskt tillhörde Mishima en falang av den japanska nationalistiska högern, och bildade 1968 den högerextrema traditionalistiska studentrörelsen Tatenokai. Den 25 november 1970 tog sig Mishima och fyra adepter in i japanska självförsvarsstyrkornasJieitai, östra kommandos högkvarter i Tokyo och bakband regementschefen. Mishima höll därefter tal, och försökte uppvigla soldaterna att göra uppror mot demokratin och restaurera kejsardömet. Efter talet drog han sig tillbaka till regementschefens kontor där han begick seppuku (rituellt självmord). Läs SvD s text om boken.


– texten om boken är en repris från april 2014 –