bara för unga?

Bara för unga? är läsarnas önsketema inne på kollot och inte har ni väl missat vår 100-lista?

Jag funderade lite på vad som egentligen skiljer en bok skriven för unga och en bok skriven för vuxna. Christin Ljungqvist, som skrivit tre fina böcker i YA-genren: Kaninhjärta, Fågelbarn och Rävsång, svarade på just den frågan i ett författarsamtal. Hon menade att när hon skrev för unga så ville hon skicka med någons slags hopp, någons slags positiv känsla som stärker den som läser att det kommer att lösa sig, livet blir kanske inte enklare men man lär sig att hantera det.

Lavender Lit är ett litet nytt förlag som med tre böcker, utkomna det senaste året, har visat att det går att skriva fantastiska böcker för unga som också passar för vuxna. Tittar man noggrant så är Karen Joy Fowlers Vi är alla helt utom oss klassad som vuxen och de två  E. Lockharts klassade som Unga vuxna – ibland kan jag tycka att den där klassificeringen gör att vissa böcker får en allt för snäv läsekrets. Var de placeras i biblioteken och i affären, hur omslaget ser ut och svensk titel gör att läsekretsen begränsas. Lite synd är det faktiskt – tur att jag har bloggisar som envisas med att tipsa!

En sådan bok som passar både vuxna och ungdomar är Låt vargarna komma och Carol Rifka Brunt berättade i en intervju på Kulturkollo att boken faktiskt klassas som vuxenbok i USA men har hamnat på ungdomshyllorna här i Sverige. Tydligen har vi ett starkt behov av att ordna och sortera. Ingen kan beskriva faran av det bättre än Aminatta Forna.