den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Språket – kreativiteten, påhittigheten och tilltalet är helt charmerande i E. Lockharts underhållande Den ökända historien om Frankie Landau-Banks. Sedan är det ju något visst med ungdomar på internatskolor, det lockar på ett särskilt vis – som att man får lov att kika in i en sluten värld dit man aldrig annars skulle kunna få tillträde. I den här boken blir man inbjuden att hänga med en intelligent och rolig ung tjej som vill skapa sig ett eget utrymme i världen och det blir en grymt bra visit!

Frankie börjar alltså sitt andra år på high-schoolinternatet Alabaster, hon träffar skolans mest populäre kille och de blir ett par. Matthew har odiskutabel status på skolan, han har välbärgade föräldrar och en välkänd släkt, han är duktig på sport och dessutom snygg. Frankie får genom honom möjligheter som hon aldrig annars skulle fått och det ser hon till att utnyttja. Skolan ligger på den amerikanska östkusten och är en anrik plats där både hennes pappa och storasyster tidigare har gått, Frankie vill inte bara gå i deras ledband men det är inte enkelt. Traditionerna sitter i väggarna och hemlighetfullast av allt är det brödraskap som sistaårskillarna har. Symbolen för det är en bassethund och Frankie bestämmer sig för att ta reda på mer om det här gänget killar som ”spelar golf ”på nätterna, genomför olika practical-jokes och samtidigt bygger nätverk för livet.

Utan att avslöja allt för mycket så inleds hela boken med en bekännelse och det greppet gör att intresset byggs upp – vad är det som Frankie har gjort och varför?

Kulturkollos önskevecka handlar om böcker för unga vuxna. Kärt barn har många namn och Young Adult är den engelskspråkiga benämningen på böcker som passar för unga vuxna. Crossover är en annan benämning och oavsett vad man kallar dem så är den här boken allt för bra för att bara läsas av ungdomar – dessutom lockar väl omslaget bara tjejer? Synd, jag tror nog att den skulle passa också för killar. Valet av det är det enda som jag kan anmärka på när det kommer till den här boken – annars perfekt. Humor, feminism och internatmiljö!