veckan tema är kandensiskt – bjuder Mavrikakis

Smokey Nelsons sista dagar  ingick ursprungligen i min läsplan för att den skulle passa fint in i det kandensiska temat som just nu rullar inne på Kulturkollo. Catherine Mavrikakis är dock fransktalande amerikan som numer bor i Montreal, boken i sig utspelar sig helt i USA så det här med ”passainikandatemat” faller nog tyvärr bort.
Vad gör det när man får läsa en helt fantastiskt välskriven och intressant roman? 
Kort om handlingen så utspelar den sig i samtid, den dödsdömde fången Smokey Nelson ska avrättas för ett brott som han begått många år tidigare. Han var 19 när han mördade en hel familj på ett motell utanför Atlanta. Han erkände och dömdes för brottet och han har suttit i fängelse sedan dess. Vi får följa hans sista dagar och man kan förstå att hans liv tog i viss mån redan slut när han var tonåring och hans handlingar påverkade många, många. I den här romanen ger Marvikakis röst åt några av dem som fanns runt brottet: den man som initialt var misstänkt för mordet, den motellanställda kvinnan som vittande i åtalet och en av fäderna till ett av offren. De har burit med sig den här händelsen genom livet och tankarna går när avrättningen närmar sig – kommer Nelsons död att förändra något för dem?

I dagarna har Carina Bergfeldt släppt sin reportagebok kring dödstraff i USA Sju dagar kvar att leva  och de här frågorna är angelägna och mycket svåra. Trots det så måste de diskuteras. Till syvende och sist så handlar det om vilket samhälle vi vill leva i, vilket samhälle vi vill bygga tillsammans och i ett sådant samtal kan Mavirkakis olika perspektiv bidra till nya tankebanor. Hennes berättelser om hur ett brott påverkar många människor från vardagsval till livsavgörande beslut är spännande att följa och inte helt enkel att ta till sig. Hon gör det så skickligt och sympatierna med de utsatta blir starka, skönlitteraturen har en enorm kraft – min grundinställning förändras inte kring dödstraffets vara eller inte vara – men det ger mig en mer nyanserad bild. Provläs och provsmaka en spännande roman: