idag är det Margaret Atwoods dag på Kulturkollo

Idag skriver Helena på vårt lilla kollo om Margaret Atwoods dystopiska trilogi som påbörjas med Oryx & Crake (om nu någon missat så pågår vår samläsning på FB just nu!) och avslutas med Maddaddam. Har man riktigt tur så kan också vinna ett eget exemplar av den i vår utlottning. Jag själv minns mest det fina mötet på Louisiana Literature i augusti 2014:

Louisianas absolut trivsammaste stund var den tillsammans med Margaret Atwood och Sjón. Inte blev det sämre av att världen var så liten att jag hamnade precis bredvid Helena från Ugglan & Boken. Kul att ses också i verkliga livet och inte bara på nätet. Den här programpunkten var den som jag hade allra minst förväntningar på och kanske därför blev den extra mysig. Det kändes som att man var inbjuden hem till författarna på en avslappnad lunch. De gnabbades om diverse frågor och avslutade kalaset med var sina sånger. Isländsk visa är inte varje dag man får presenterad. Han sjöng om korpen och hon om landets storlek för ”size matters”… Googla Canada’s really big om ni vill bli underhållna en stund 🙂

De representerar båda länder som ligger i utkanten av den civiliserade världen och hur berättelser format deras liv. I Atwoods fall så var det broderns serietidningar och B-sci-fi filmer som byggde upp en bas för hennes eget skrivande om djupa moraliska och etiska frågor. Hur kommer mänskligheten att få det, hur vill vi att vi ska ha det och vad kan vi lära från historien? Hon irriterar sig på det ständiga käbblet om fin och ful litteratur och talet om att vetenskapen är högre stående än konsten. Vetenskap kan bara tala om saker som man kan mäta, det gäller att vända på stenarna och se vad som finns därunder. Kanske hittar man ett myllrande liv, eller en berättelse värd att berättas?

Riverbed, Olafur Eliasson