ett dygn fyllt av kvinnor – mitt inlägg är om alla dom …

vars historia inte ännu berättats.

På det mer än hundra
år gamla fotografiet kan jag se en ögonblicksbild från Malma, Västergötland. Det är min farmor, hennes mamma och mormor som har blivit förevigade av en kringvandrande fotograf. Sådana var vanliga på landsbygden på tidigt 1900-tal och jag är så otroligt glad över att jag har det här unika dokumentet inscannat och arkiverat i min dator.

Idag håller vi på kulturkollo bloggstafett för att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Min text här handlar inte om de spektakulära och kända kvinnorna, inte heller de som stått på barrikaderna utan om alla de kvinnor som strävade på. Alla de som arbetade hårt för att skapa ett bättre liv för sina barn, och de som likt min farmor fann sin glädje i barn och barnbarn. Anna Elisabet föddes 1907, upplevde två världskrig, födde 15 barn, arbetade på ett småbruk hela sitt liv och mycket lite vet jag egentligen. Små strimmor av en vacker sångröst, ett förkläde som var skinande rent på framsidan men rejält solkigt bakpå och en grå truls. Pigtittaren från hennes ungdom står i mitt hem men sen då?

Min uppmaning till alla som läser är att inte vänta tills det är försent, sätt fart och samla berättelser direkt. Idag finns tekniken som gör att man kan dokumentera som aldrig förr, lägg en mobil på bordet och tryck på spela in. Drick en  kopp kaffe och tala om gamla tider. Samla ett stycke kvinnohistoria, börja idag!

Glöm inte heller att surfa runt hos alla stafettdeltagare – det är ett dygn fyllt av inlägg som bara väntar på att bli lästa!

00.01 Kulturkollo
04.00 Fiktiviteter
08.00 Bokhyllad
09.30 Bokbabbel
11.30 JoS blog
12.30 Bakbokmat
14.30 Bokmania
15.00 enligt O
16.00 Tittelina
23.59 Kulturkollo