låt mig ta din hand – från Jakobsberg till Buenos Aries

En av årets bästa spänningsromaner har jag just lyssnat på. Tove Alsterdal berättar en historia som börjar i ett fall från en balkong, fortsätter med en syster som inte vill tro på det som polisen säger är självmord och landar i en berättelse om en sargad och trasig familj.

I Låt mig ta din hand får vi följa den medelålders, duktiga Helene, som bestämmer sig för att försöka förstå vad som hänt sin syster. Storasyster Charlie har levt ett rotlöst liv med droger, arbetslöshet och olika män som tröst och Helene har inte riktigt orkat med att hålla kontakten med sin struliga syster. Pappan finns men lever på gatan, och för Helene och Helenes egna familj är han död. Det blir en jobbig undersökning på på flera sätt, Helene har lagt sin uppväxt i en stäng låda och  börjat på nytt och att återvända till mammans svek och pappans otillräcknerlighet är smärtsamt. Ledtrådarna förgrenas till Argentina och Helene förstår  så småningom att något hänt hennes syster när hon försökte ta reda på vad som hänt deras mamma då, en gång på sjuttiotalet. 
Några saker gör att jag andäktigt lyssnar vidare, det första är att nutidsbrotten är så trovärdigt sammanvävt med de historiska berättelserna och det andra är att jag länder en så stark sympati för Helene som riskerar att få sin noga uppbyggda fasad totalkvaddad genom sina handlingar. Det är en berättelse om mod och om att våga öppna både små och stora lådor som varit stängda sedan länge. Jag rekommenderar den här boken varmt.

Den är både en underhållande spänningsroman och en kommentar till samtiden. På sjuttiotalet kom de allra första politiska flyktingarna till Sverige från Sydamerika och de mötte ett helt annat samhälle än det som vi byggt upp idag. Ett historiskt perpektiv på saker och ting är aldrig dumt. Dessutom blir jag sugen på att läsa Ingrid Betancourts Även tystnaden har ett slut som stått i min hylla alltför länge övergiven. 

Du kan lyssna på Tove Alsterdal på bokmässan. Passa på:

 • Från Tornedalen till Argentina

  Datum & tid: torsdag 25 sep kl. 16:00 – 16:30
  Plats: Litteraturscenen, A01:60
  Arrangör: Författarcentrum och Sveriges författarförbund
  Språk: Svenska
  Kod: Sc12692
  Scenprogram, ingår i entrébiljetten.
 • Från Tornedalen till Sydamerika

  Datum & tid: fredag 26 sep kl. 15:30 – 15:50
  Plats: F3
  Arrangör: Lind & Co
  Kod: Fr1530.1
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  Efter den hyllade I tystnaden begravd är Tove Alsterdal tillbaka med en ny kriminalroman. Nu skildrar hon den svenska förorten där hon växte upp och en dold historia som sträcker sig in i 1970-talets Sydamerika.
 • Tove Alsterdal

  Datum & tid: lördag 27 sep kl. 16:00 – 16:30
  Plats: B08:02
  Arrangör: Lind & Co
  Kod: Mo14441
  Monterprogram, ingår i entrébiljetten.
  Tove Alsterdal signerar sin senaste bok Låt mig ta din hand
 • Tove Alsterdal

  Datum & tid: söndag 28 sep kl. 15:00 – 15:20
  Plats: Biblioteks & berättarscenen, D-hallen
  Arrangör: Eskilstuna stadsbibliotek och Svenska Deckarbiblioteket i samarbete med Kultur i Väst
  Språk: Svenska
  Kod: Sc12678
  Scenprogram, ingår i entrébiljetten.
  Från 1970-talets Sydamerika till Sverige, Stockholm och förorten. I hennes nya kriminalroman Låt mig ta din hand skildrar Tove Alsterdal trådar som dras mellan Jakobsberg och Argentina, mellan föräldrar och barn, om svek, brott och försoning. ”Rasande skickligt” och ”årets bästa” tycker kritikerna. Moderator: Karin Zetterberg, bibliotekschef.