projekt Rosie – sommarens strandbok nummer ett!

Alltså, jag kapitulerade totalt!

En feelgoodroman som är skriven med tanke på att bli film? Med en 39-årig genetikforskare med uppenbara svårigheter med det sociala samspelet som konstruerar en veteskapligt utformad enkät för att hitta en fru? Kan det va nåt?

Ja, det kan det! Graeme Simsion har lyckats att få till en charmig berättelse som gör mer än bara underhåller. Jag fnissade högt många gånger, bland annat på sittande på tvåans spårvagn, det finns en sådan absurd och förlåtande värme som strömmar ut från sidorna. Don Tillman är förvisso en udda fågel, man behöver inte vara specialpedagog för att kunna bocka av autismspektradiagnos, men hans talanger och förmågor skildras på ett sådant sätt att man sätter svårigheterna i andra hand. Det är en av romanens verkliga styrkor att Simsion lyfter fram det unika i Dons liv och visar på hur han med sin intelligens tar in detaljer, har en fantastisk planeringsförmåga och resonerar sig fram till vad som är det optimala för att lyckas med det mesta han företar sig. Inte nödvändigtvis att hitta en fru, eller i det där projektet som kallas livet utan mer i att memorera alla världens cocktails eller att samla in DNA för hitta en väns far. Han lever fast i sina föreställningar, som är grundligt baserade på fakta och veteskapliga undersökningar. Men också han kan förändras, med små steg så går det att leva livet tillsammans med andra, inte bara bredvid. Man önskar alla en Rosie – inte skulle vi må illa av att omvärdera ett och annat, bryta en och annan rutin och ritual och våga pröva annat.

Låt dig charmas och få en bild av en människa med aspergers syndrom som kommer att förändra din sätt att tänka. Läs eller lyssna!

PS. Belinda Bauers Betraktaren är en spänningsroman med en ung man med aspergers i huvudrollen där hans specialintresse används för att bidra till lösningen av ett dödsfall. Också mycket bra.