den inre kretsen – småintressant för en historianörd

Då har jag lyssnat klart på den tredje delen i Mari Jungstedts serie om kriminalkommisarien Anders Knutas vid visbypolisen. I Den inre kretsen hittas en ung holländska mördad och spåren leder till den arkeologiska utgrävning som hon deltar i under sommarmånaderna. Samtidigt hittas en häst dödad och snart börjar hästhuvuden dyka upp hos välkända gotländska män, ett vikingatida guldsmycke stjäls på museet och kanske hänger allt ihop?

För en sån som jag som är intresserad av historia, då särskilt vikingatid och medeltid, så är runtomkringhistorian spännande. Jag får lust att åka en sväng till till ön i Östersjön med så fantastiskt intressant historia, själva mordet och de rituella komponenterna känns mindre spännande. Lite avtrubbad blir man ju som van deckarläsare, därför är det viktigt att berättelsen och människorna runt om både intresserar och berör. Jag ska erkänna att jag är lite småtrött på karaktärerna just nu, tre böcker på en dryg vecka är något av en överdos. Trots det så lyssnar jag vidare, nästa del heter nämligen Den döende dandyn och jag räknar kallt med att den ska handla om konst, homosexualitet och kanske det glada 20-talet.

Det går ju inte att missa, dessutom är Mari Jungstedts snälla och lättlyssnade deckare perfekta att lyssna på när man gör annat. Som att se på fotboll eller spela Farmville. Gott så.