bokgeografi – Israel

Hos Linda reser vi jorden runt varje vecka. Idag går trippen till Israel. Häääng med!
1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Israel eller är skriven av en författare med anknytning dit.

I Shani Boianjius debutroman Det eviga folket är inte rädda får jag möta de tre israeliska tonårsflickorna Yael, Avishag och Lea. De är 18 år, barndomsvänner och har kallats in till den obligatoriska värnplikten. Helst av allt drömmer de sig tillbaks till den tid då de var barn, då när de var oövervinnerliga och då livet var, i alla fall i minnet, lättare att leva. Att bevaka gränsövergångar, utbilda skyttar och vara militärpolis är ingen lek och de grymheter som de upplever ger dem men för livet. 


Jag minns ögonblicken som är värst men också ögonblick som händer hela tiden.


Fantasierna och barndomsminnena använder flickorna för att hantera sin skrämmande verklighet. 

Vår värld var liten då, men större än livet självt eftersom den bara pågick i våra huvuden.


Mest av allt handlar det om att överleva. Att sätta livet på vänt, låta två år passera och helst komma ut någorlunda hel på andra sidan.


Jag somnade utan att tänka på något speciellt. Det var enkelt. Allt är möjligt om man verkligen anstränger sig.


Det här är en vackert formgiven bok med ett skrämmande innehåll som ger mig ett perspektiv som jag inte tidigare ens funderat över. Inifrån skildras hur ungdomar tvingas ut i krig, tvingas att hantera svåra situationer och hur de är totalt utlämnade i strukturer som de inte kan påverka. Bara genomlida. Det är gripande och mycket störande, berättelsen stör mig i min välordnade vardag. Jag kan fortsatt inte formulera mig särskilt vettigt, läs istället vad SvDDN och GP skriver.
– repris från sommaren 2013 –


2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Israel. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
På bloggen finns ett gäng texter om böcker skrivna av israeliska författare. De senaste åren har jag läst Etgar Keret, Lizzie Doron, Amos Oz, David Grossman, A.B. Yehoshua och Nathan Englander. För att inte totalt bombardera er med länkar så tycker jag ni ska kolla in min etikett Mellanöstern  – då kommer man till allesamman.
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Israel, som du inte läst, men är nyfiken på.
I augusti kommer Sara Shilos roman Falafelkungen är död. Den ser jag mycket fram emot att läsa!