låt oss prata om tvillingar

Bokbubblarna ses ikväll för att prata Niffeneggers roman Själens osaliga längtan och vad jag tyckte om romanen som är långt utanför min vanliga låda hittar man här.

Jag vet att min kommentar var när vi valde att ”jag är inte så förtjust i de där tvillingböckerna” och det är jag inte efter den här boken heller. Jag stör mig på att det känns som att man gör det lite enkelt för sig genom att kasta in ett tvillingpar som är både symbiotisk beroende av varandra och samtidigt inget hellre önskar än att vara oberoende och fria. Jag hade velat tala med mina bubblare ikväll om den här tvillinggrejen. Jag har inte läst så där väldans många de senaste åren men visst finns där mängder med böcker i genren tvillingar – övernaturligt? Eller? Väldigt, väldigt mycket lik den här romanen är i alla fall Christine Ljungqvists Kaninhjärta, Marie Hermansson skriver på ett helt annat sätt om tvillingar i Himmelsdalen och Bakkers fina roman The Twin handlar om hur det blir när en i ett tvillingpar försvinner.

Vad är det som lockar så med tvillingar i litteraturen? Har ni fler exempel på tvillingböcker?

Linda skriver om bubblet!