ur vulkanens mun

Ur vulkanens mun är första boken om Anna och Mats som, om jag ska vara ärlig, är två mycket omogna fyrtioåringar. Trist är att de också har två barn som kommer gruvligt ikläm mellan två självupptagna så kallade vuxna och just barnens situation drabbade mig. Lilla Molly som fungerar som medlare och utslätare, Sebbe som ser mycket mer än de vuxna förstår. Hjärtskärande. Hela boken hade en så sorgsen och uppgiven och solkig ton att jag blev helt nedstämd, de små glimtarna av hopp försvinner snabbt. Askan från den tigande vulkanen tränger sig in överallt. Jag lyssnade till Helena v Zweigbergks egen inläsning och kanske gjorde det att berättelsen kom väldigt nära, det låter i viss mån som om att hon berättar om något som hon varit med om. Något som hon känner till väl. Det hoppas jag inte för det här äktenskapet som ska räddas genom en charterresa till Sicilien är så döfött det kan bli.

Trots det lyssnade jag vidare, det är fyllt av observationer om livet runt fyrtio, välformulerat, välkomponerat. Så mycket stämmer väl in i relationsspelet att jag som lyssnar vill veta hur det går. Hur den katastrofala veckan i Italien ska sluta, när vulkanen ska få ett välbehövligt utbrott och luften äntligen rensas. Dessutom blev jag otroligt sugen på att resa till Sicilien, det verkar var ett mycket vackert resmål med Etna som riktig höjdare.