smuts – Wennstam om sex

Smuts skriver Katarina om det komplicerade förhållandet som många männsikor har till sex. Hon beskriver sex som makt, sex som drog, sex som ett sätt att försörja sig. Huvudtemat är trafficking  och brottsmålet handlar om en ung estnisk flicka som anmält en torsk för misshandel.

Berättelsen, som är en blandning mellan kriminalroman och relationsroman, utgår från det ”perfekta” paret på väg in i medelåldern. Jonas är advokat och Rebecka journalist, de har en vacker funkisvilla och på ytan är allt bara fint. Bakom fasaden finns något annat, dubbellivet hotas och utmanas rejält när Jonas blir tillfrågad om han kan vara expertkommentator i TV. Den första stora rättegången sedan sexköpslagen infördes ska genomföras i Sverige och intresset från media är stort. Trycket ökar på Jonas och familjelivet krackelerar.

Jag tycker särskilt porträttet av den fjortonåriga tonårsdottern var gripande. Hon är osäker, kontaktsökande och är både skrämd och fascinerad av att upptäcka sexualiteten i sin kropp. Hon känner en skuld och skam samtidigt som hon inget hellre vill än att bli älskad. Utsattheten hos den unga flickan, utsattheten hos de unga prostituerade och den konstiga mansrollen där sex är lika med makt bildar en otäck historia som känns både mänsklig och viktig.

Tidigare i höstas läste jag Stenhjärtat. Jag gillar att böckerna verkar väl researchade, beskriver advokaternas arbete på ett trovärdigt sätt och tar upp aktuella samtidsfrågor samtidigt som jag får möta människor av kött och blod. Jag ska läsa vidare, som tur är finns där flera titlar ännu olästa att låna på e-lib.