dagens spaning: har bloggen tappat sin roll som plats för litteratursnack?

Det märks ett stort intresse för att uppleva och prata litteratur både i verkliga livet och i sociala medier, och i bästa spanarstil så kommer här tre belägg utifrån min lilla begränsade horisont:

  • Stockholm Literature var i sin debut en succé – jag har bara hört både positiva och glada tillrop både i gammelmedia, på bloggar och på twitter. Härligt med en festival med kulturen och inte kommersen i centrum.
  • Facebookcirkeln där vi pratar om Alice Munros noveller blev fulltecknad på mindre än ett dygn och samtalet, som startade i veckan, är både livaktigt och fullt av tänkvärda infallsvinklar. Dessutom håller Brombergs, på bloggares initiativ, ytterligare en bokcirkel på nätet som också den genast fick ett gäng anmälningar. För att inte tala om Bokresan som ordnas av Breakfast Bookclub. En helg i litteraturens tecken i mars som inom 20 timmar hade fyllt alla sina platser…
  • Nyöppnade Litteraturhuset i Göteborg som har ett gediget program och verkligen har en potential för att bli en härlig mötesplats, imorgon kan man t ex gå på Grantas releasefest klockan 18.

Hur ser då framtiden ut? Det har verkligen rasslat till och på facebook och på twitter pratas det böcker som aldrig förr, kanske är det kommentarsfälten i bloggarna som just nu hamnat i bakvattnet. Har bloggen tappat sin roll som plats för litteratursnack?

Vad tycker ni?