vilken torsdag som helst…

eller faktiskt nu på torsdag klockan 13. Då är det dags för årets nobelpris i litteratur att tillkännages och i bloggosfären spekuleras det hej vilt. Det är klart att jag måste bidra en liten smula till surret och heja på mina favoriter! 

I år hoppas jag, som många andra, på att Alice Munro ska få den fina medaljen ur kungens hand. Hon är en kandensisk novellist som lyckas skapa en person med bara några ord och skriva om ett helt liv på bara några sidors text. Här på bloggen finns ett gäng inlägg om hennes texter bland annat en om den i våras utkomna Brinnande livet. Jag hejar också lite extra på Nawal el-Saadawi (ett samlingsinlägg finns här)och Assia Djebar (länk till de tre romaner jag läst hittills), de är båda nordafrikanska kvinnor med feministisk agenda. Ska det bli en man som får priset så hoppas jag på Amos Oz, hans En berättelse om kärlek och mörker och novellsamlingen Lantliga scener är formidabel litteratur!
Ni ser, så egocentrisk är jag att jag hoppas på författare som just jag läst. Akademien kan ju ha läst och uppskattat andra…
På torsdag klockan ungefär 13.02 vet vi. Då återkommer jag i ämnet, var så säker!