pawana – ett stopp på resan jorden runt

Första månaden av Lyrans jorden runt tickar snabbt mot sitt slut och min enda nyläsning av Europas texter är Pawana av JMG Le Clézio, en novell med ett vidunderligt vackert omslag och ett både rått och eftertänksamt innehåll. Pawana betyder valfisk på nattick-indianska och det här är berättelsen om gråvalarnas hemliga lagun i mexikanska Kalifornien. Där träffas de de varje år för att kalva, när människorna upptäcker den skyddade platsen så tar en obarmhärtig slakt vid. Fiskarnas rovdrift ödelägger lagunen och gråvalarna är nära att utrotas och berättelsen om människornas totalt oansvariga utnyttjande av naturen är novellens tema. Det är också berättelsen om CM Scammon som i sin ungdom är med och upptäcker lagunen, han möter där också en ung och slön indiankvinna som med sin naturlighet hjälper honom att inse att det ursprungliga är det vackraste. Hon blir dödad, valarna blir slaktade och Scammon inser vidden av förstörelsen. Och diskussionen om civilisation fortsätter. 
Om bara någon vecka börjar den här novellen på P1 – det tycker jag alla ska lyssna på.
Det här inlägget igår i Lyrans resa Jorden Runt. Kolla in utmaningen här.

– en novellvåg i bokbloggarhavet –