tematrio – historiskt

I mitt knä ligger, som i många andra bokbloggares knä, just nu Hilary Mantels Wolf Hall. Den kräver sin kvinna och jag hoppas att jag läst klart till recdag den 10 augusti. I väntan på det så passar jag på att svara på Lyrans tematrio, veckans uppgift är att tipsa om tre historiska böcker. Jag väljer en trio kvinnliga författare:

1. Vibeke Olssons kvartett om Bricken som börjar med Sågverksungen. Allåldersböcker som berättar om vår utveckling från bonde till industrisamhälle. Så välskrivna och jag väntar bara på fortsättningen!
2. Maria Gustafsdotters serie om Gertraud som utspelar sig i Kalmar på Hansatiden tyckte jag var mycket spännande och sättet den var skriven på minde mig om alla Alice Lyttkens och Rune Pär Olofsson som jag läste i tonåren. Fem pärlor till jungfruns krona – Dottern är först ut i serien.
3. Sophie Elkan kan jag inte hoppa över, hennes bok om John Hall som vi läste i Göteborg Läser i våras är inget litterärt mästerverk men det lilla projektet visar på hur intressant ens närhistoria kan bli när man utgår från en roman och kopplar på olika besök, samtal och föreläsningar. Riktigt roligt sätt att läsa historiska romaner på!

Vilka historiska romaner läser du?

PS. Kan inte hålla mig från att ta med Haren med bärnstensögon också, jag har tjatat om den och fortsätter tjata. Läs!