novellvåg med vind i seglen

Så härligt att novellvågen på bokbloggarhavet och i vanliga gammelmedia har fått en rejäl medvind!

I DN i lördags kunde jag läsa Lotta Olsson tipsar om noveller, hon konstaterar att det ju faktiskt finns en hel del bra noveller trots att formatet inte riktigt är hennes favorit. Såklart Lotta att det finns bra noveller! Det gäller bara att vara kalibrerad mot novelläsning och inte förvänta sig en roman. Bland Lottas tips på nyare noveller hittar jag Johnny Panic och drömbibeln, Brinnande livet och Het. Jag vill lägga till Lydia Davis Samarbete med fluga, och Chimamanda Ngozie Adichies Det där som nästan kväver dig som fina tips! 

Hand

Bortom handen som håller boken jag läser, ser jag ytterligare en hand som ligger sysslolös, en aning oskarp – min extra hand.ur Samarbete med fluga, Lydia Davis

Inte bara i DN har novellen blivit framlyft det senaste, också Anette och Sara har i inlägg hos Bokcirklar.se puffat för den spännande genren, både tematrios och bokbloggsjerka har tillägnats den korta komprimerade texten som ofta kräver extra koncentration hos läsaren. Härligt med vind i seglen!


För mig är sommarläsning inte ofta noveller, jag betar istället just nu av ett antal mycket tjocka böcker som legat och gottat till sig men säg den regel som inte är till för att brytas. Sommarens bästa läsning hittills är Etgar Kerets nya novellsamling: Suddenly a Knock On the Door. Läs den eller varför inte novellsamlingarnas samling: Törst av Nawal el Saadawi! 


Nu surfar vi på novellvågen i sommar, jag själv skall fortsätta med Egypten berättar, en fin samling från Tranan. Vad läser du?


– en novellvåg i bokbloggarhavet –