kalksten och konst

Norra Gotland har befolkats tack vare kalksten, förr var arbetet i kalkbrotten mycket hårt och besöket på kalkbruksmuseet i Bläse var dagens första stopp. En liten avstickare till lagunen, ett kalkstensbrott som numer är regnvattenfyllt och fungerar som exotisk badplats, gjorde vi och sedan var det stopp på stenkusten. Mil efter mil med vita klapperstensstränder. Allt det vita reflekterar både ljus och värme och gör landskapet så speciellt. 
Kalkindustrin är fortfarande dominerande i kustlandskapet, Cementa och andra företag tillverkar och exporterar materialet som också används till fin konst. Eftermiddagen använde vi till att besöka Tove Admans butik utanför Katthammarsvik och Skulpturfabriken i Boge.  En sväng till Sysne och Anne Nilsson gjorde vi också, osannolikt vacker natur på den lilla halvön! Hos Barbro Sandell kunde jag sedan köpa fina textiltryck, framtagna från 1700-tals mönster och nu tillverkade igen. 
Innan kvällen kom var det dags för Lervik med ännu en fräck rauk, undras om det ger lycka eller olycka att passera igenom, valfri tolkning. Sista hållplats för dagen var ön Furillen där vi hamnade mitt i ett spöklikt industrilandskap, nött och dammigt, rostigt och vittrat stod rester kvar från en kalkstensindustri som inte längre lönar sig. Lönar sig undrar man om det lyxiga hotellet som ligger mitt i ödefabriken kommer att göra, mycket annorlunda. Mycket speciellt!