Frankrike 5x – en bulle på en bulle

14 små briocher
Ingredienser:

125 g mjukt smör
25 g jäst
3 msk vatten
3 st ägg, medelstora
0,5 tsk salt
0,5 msk strösocker
300 g vetemjöl
14 st briocheformar, små eller en avlång 1 1/2-litersform
1 st pensling, uppvispat ägg till

Tillagning:

1 Skiva kylskåpskallt smör och lägg på en tallrik att mjukna. Rör ut jästen i vatten och rör ner äggen ett i taget. Tillsätt salt och socker och arbeta ner mjölet. Arbeta in smöret lite i taget. Det går bäst med en matkniv. Degen är klibbig så försök jobba så fort som möjligt och håll degen kall.
2 Lägg degen på en mjölad köksbänk, det är bra om bänken är kall. Dela degen i 16 lika stora delar till portionsbriocher. Rulla 14 bullar och lägg dem i smorda briocheformar. Rulla lika många små bollar av de resterande 2 degbitarna. Tryck en liten fördjupning i toppen på bullarna och lägg en liten boll i varje. Ställ dem att jäsa täckta med bakduk minst 1 timme. 
3 Gör du en enda stor brioche tar du bort en liten del av degen och rullar till en lång rulle, ca 1 1/2 cm tjock. Forma den större degbiten till en limpa och lägg i en smord avlång form. Gör en längsgående grund fördjupning på mitten och lägg dit rullen. Låt jäsa övertäckt minst en timme.
4 Sätt ugnen på 225°. När briocherna jäst till sin dubbla storlek, pensla ovansidan med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen. Små briocher gräddas ca 15 min och stora briocher 15–20 min. Låt svalna på galler och ta ur dem ur formarna. 
5 Servera gärna briocherna varma. Den stora kan skivas och rostas lätt.
Ett recept från:

Frankrike 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Frankrike i fokus, fem inlägg – alla idag på Frankrikes nationaldag. Hääääng med!