the Great Gatsby – en riktig räkmacka

Ni vet när det blir för mycket av allt, sådär att till slut växer majonnäsen i munnen och det mesta känns bara flottigt. Är man positivt lagd kan man säga överdådigt och är man mer pessimist så är överdrivet mer passande. The Great Gatsby är en hollywoodräckmacka med tillhörande moralkaka som efterrätt, utan begränsningar. Kläder, miljöer, 3D-effekter (vad nu 3D ska tillföra kan man fråga) och själva grundstoryn har i filmen dragits till sin absoluta spets. Symboliken, tävlingen mellan gamla pengar och uppkomlingar och greppet med författarens alterego som berättare blir i många stycken too much. Det är festande som om inte någon morgondag funnes, det är en kärlekshistoria så tillyxad att också barn kan förstå, och över hela spektaklet vakar den allsmäktige med sina allseende glasögon.

Mrs E hade dagen till ära sitt fina halsband på. 🙂

Vissa delar av filmen gillade jag dock riktigt mycket och någon i bok å bio-gänget sa att dialogen håller sig nära F Scott Fitzgeralds, i några av scenerna tycke jag mig kunna känna en liten vindil från svunnen tid. 1925 kom boken och skildringen av mellankrigstiden, nya tankar smyger sig in i samhället (á la Downton Abbey fast i annan miljö) och den vemodiga känslan av att slutet på en tidsålder är nära gillar jag. Citaten och texterna tyckte jag också om och musiken var riktigt bra. Fräcka moderna basgångar, jazz och lite charleston!

Gästbloggar’n tipsar om SvDs understreckare där man kan läsa en mycket intressant text om fenomenet Gatsby. Läs den, läs boken och se filmen om du kan köpa att du får en showfilm som målar med den mycket breda penseln för att passa alla smaker. Tydligen har det gjorts ett antal filmer tidigare, som jag inte sett (här outar jag utan blygsel mina kassa filmkunskaper) kanske vore det ett sommarprojekt att se dem? Annars kan man ju alltid podda ned Lundströms bokradios bokcirkel och lyssna på deras samtal. Regnig midsommar ahead?

PS. Läs gärna Gästbloggarn’s klassiker i blindo , han har till skillnad mot mig läst boken nyligen!