tematrio – hembygd

Lyran är lite avis på oss som just genomfört Göteborg Läser, jag säger bara kör i vind och starta upp Värmland Läser direkt. Det är superkul att enas runt en författare! Nu vill hon ju dessutom höra om vår hembygdsläsning och då blir det klurigare. Jag är ju inte göteborgare utan nästanpåslättenvästgöte.  Funderade på vad som skulle kunna platsa och kom till slut fram till att:
Åsen av Katarina Fägerskiöld utspelar sig på en gård någonstans utanför Ulricehamn platsar på många sätt, både miljön och känslan känns rätt. Det får bli romanen. Mitt stora intresse för forntiden och arkeologi kom sig av Dag Stålsjös dokumentärer på TV och också sedemera böcker om det han kallade västgötaskolan. Jag minns att jag slukade Svea Rikets vagga i yngre tonåren och skulle absolut bli arkeolog. Att jag hade svåra eksem var liksom inte relevant… Ännu en bok som jag läste på kors och tvärs var Västgöta-Bengtssons ordbok över mitt modersmål, det hade jag nästan glömt av men jag kunde alla orden. Alla. När jag var sådär 11. 
Fick just en faslig lust till att börja på en egen ordlista. Jag talar aldrig mitt modermål längre och vad skulle hända om jag glömde såna fantastiskt bra ord som traja, feschlitt, tjööva, ûmma, kôvna, te bress och tjåka? (Alltså hur ska jag stava? – Hade behövt Sixten Bengtssons bok!)
Och iövermorgon spelar Mando Diao på Liseberg. Det blir strövtåg i hembygden: