det var det där med genrer, hur genrebunden är du?

Hur ”genrebunden” är du? Det vill säga vad förväntar du dig av en bok som är kategoriserad i en viss genre?Det frågar Annika i veckans jerka och jag är dubbel, å ena sidan så vill jag ju läsa om ett brott om det är en deckare eller lära mig något om en historisk epok om det är en historisk roman, å andra sidan så är de böcker som jag gillar mest ofta genreöverskridande. 
Jag gillar skönlitteratur som är som kinderägg. De som ger mig många presenter i ett, och en god choklad (nåja överdrift men vad gör man inte för att det ska bli en OK symbolik?) att äta upp. De som överraskar mig med vackra miljöbeskrivningar i en hårdkokt deckare som i Deon Meyers texter eller ger mig samhällsanalys och samtidskritik i en relationsroman som i Vattnet i mars av Mikael Fant. Jag älskar skönlitteratur om andra länder där man får följa människoöden genom historiska skeenden och samtidigt får en rejäl dos av främmande kultur som Toers kvartett om Indonesien.  Alltså, för mig är det viktigt att där finns många trådar att nysta i, många lager att upptäcka och att det som berättas är intressant. Oavsett ursprungsgenre så måste där bjudas något mer!
Svamligt svar på en inte enkel fråga. Vad tycker ni andra?