första novellen ur Granta – Sverige: Amerika


Granta innehåller en blandning av skönlitterära texter, reportage och essäer och när jag hittar en novell från Nigeria i temanumret – Gränser så är förstavalet givet. Klart att jag läser Amerika av Chinelo Okparanta som debuttext.


”Låt dig inte gå vilse i Amerika” manar Nnennas mor henne när hon för tredje gången gör resan till Lagos för att söka visum. Hon längtar till sin partner Gloria som arbetar där och som lovat vänta på henne. Nnenna jsälv arbetar som NO-lärare på en skola i Nigerias oljerika och mycket förorenade delta och skulle helst av allt vilja utbilda sig vidare och kanske en gång kunna återvända till sin barndoms rena floder för ett uppfriskande dopp. När Gloria berättar att Amerika drabbats av en miljökatastrof med läckans oljekällor så ser Nnenna sin chans – kanske kan hon övertyga ambassadtjänstemannen att hon behöver resa. Att hon behöver leva med Gloria berättar hon inte, men så är fallet. 


Novellsamlingen kommer snart ut,
helt klart en samling för mig!

Det här är återhållen och stram novell som ger mersmak inför Okparantas novellsamling Happiness, Like Water som kommer under året. Hon belyser ett samhällsproblem genom en personlig berättelse och berättar dessutom på ett odramatiskt sätt hur det kan vara att leva som homosexuell kvinna i Nigeria. Jag gillar att det inte blir sentimentalt eller svulstigt utan har en ton av redogörelse. 


Jag kom under läsningen att tänka på Små Solfåglar Långt Borta som i feelgoodromanens form berättar om en ung flickas och kvinnor i allmänhets livssituation i nigerdeltat. Också klart läsvärd!– en novellvåg i bokbloggarhavet –