tisdagskvinnorna – Monika Peetz

Tisdagskvinnorna är en roman om fem tyska väninnor som har träffats en gång i månaden på samma restaurang under 15 års tid. De möttes en gång på en franskkurs och vänskapen har bestått trots att de egentligen är fem mycket olika personligheter. Boken börjar med att en av kvinnorna, Judith, vakar över sin man, och när Arne dör är Judith otröstlig. Som en väg ut ur sorgen bestämmer sig hela kvinnogänget att fullfölja Arnes ambition att vandra från Köln till Lourdes. Till hjälp har de Arnes dagbok där han dokumenterat sina vandringar men ganska snart upptäcker de att allt inte är som det först verkade.
Sagt och gjort, de beslutar sig för att vandra i Arnes fotspår och slutföra den pilgrimsvandring till Lourdes som han inte hann och efter flygtur till Montpellier (hej, dottern!) så ger de sig av. Precis som meningen är med en pilgrimsvandring så använder de fem vännerna de tio dagarna till att hitta någon slags sanning på vägen. 
Inte vet jag om det finns något som heter så men jag tänker att det passar att kalla Tisdagskvinnorna av Monika Peetz för Mid-Lit. Alltså lättlästa böcker om människor mitt i medelåldern som har fastnat i samma gamla hjulspår och behöver en nystart. Ni vet de där rappa, lättsamt berättade historierna där huvudpersonerna är med om något annorlunda och utifrån det omvärderar sina liv. Chick-Lit, Lad-Lit, Tant-Lit och nu Mid-Lit alltså. Hyfsat mallat men ändå tillräckligt välskrivet för att jag ska vilja läsa vidare…
Om du gillade Sonjas sista vilja så kommer du att älska Tisdagskvinnorna. De handlar båda om vänskap mellan medelålders kvinnor, humoristiska one-liners, relationer och våga bryta upp. Jag kan tänka mig att den här boken skulle kunna bli en fin romantisk komedi.
Läser i söndagens SvD att pilgrimsvandringar blivit allt mer populärt, Santiago de Compostela är förstås välkänt men det vandras också i Sverige. Som exempel skriver de om Pilgrimsleden i Skaraborg som passerar både Skara,Varnhem, Gudhem och Eriksberg (hej svärföräldrarna!) 9 maj är det dags för Pilgrimsdagen med många aktiviteter på gång. 
PS. I romanen var leden utmärkt med en pilgrimssnäcka i verklighetens skaraborg är det Sankt-Olofskorset som gäller: