solbarnet – en fantasyberättelse från bronsålderstid

Solbarnet heter den första boken om bronsåldersflickan Fry. Den utspelar sig på bjärehalvön och Monika Häägg beskriver miljöerna, maten och klädseln på ett sätt som gör att jag som läser förflyttas tusentals år tillbaka i tiden.

Fry är ett hittebarn och hon har vuxit upp som lillpiga i en av gårdarna utanför byn, hon har sin hund till sällskap, snart förstår jag som läser att hon också har speciella gåvor. Hon kan se in i andra människor tankar och  till hjälp har hon en duva som bär budskap. När vårofferfesten närmar sig så beger hon sig till Kungsgården för att se på offergåvorna. Solgudinnan ska blidkas för att det kommande året ska ge god skörd och när Fry kommer till Kungsgården tas hon emot av Hird, solgudinnans överstetjänare. Fry drömmer om att gå i lära hos henne men stömningen i Kungsgården är sig inte lik, där finns ondska i luften. Mångudens företrädare i byn utstrålar kyla och några dagar senare anklagas Fry för att ha stulit bronsarmbandet som solgudinnan skulle ha fått. Fry döms till döden, hon ska nu själv offras…

Jag läste den här boken först och främst för att se om den skulle kunna fungera som högläsning i ett tema om forntiden som jag ska arbeta med på lågstadiet och dessvärre så tror jag inte att just den här romanen passar. Den är en spännande väv av fakta och fantasy förpackade i en språkdräkt som jag mer ser passar något äldre åldrar. De elever jag undervisar är ännu inte såpass vana fantasyläsare att de skulle kunna urskilja fantasyelementen och i just det här temat söker jag en mer faktabaserad berättelse. Inte sagt att Solbarnet skulle kunna fungera fantastiskt bra som utgångspunkt i ett arbete med äldre elever, jag ska genast rekommendera den till mellanstadielärarna.

Spänning, historisk miljö, flicka i huvudrollen och en kamp mellan ljus och mörker där jag som läser får reflektera över liv och död, lojalitet och svek formar en roman som säkerligen passar att läsa för de flesta historieintresserade. Det här är en allåldersbok och jag gillar särskilt att de geografiska platserna är tydligt markerade, det ger mig en äkta känsla och som vanligt så blir jag sugen på att ta reda på mer. Den bohuslänska bronsåldern med minnen bl a i form av hällristningarna i Tanum är mig mer bekant än den halländska. Dags att googla!


Läs mer om serien på www.monkaland.se eller gilla på FB!