sommarlägret Solnedgången – novell nummer sex

När vi nu hunnit till novell nummer sex så levde diskussionerna upp igen. Många av cirkeldeltagarna tyckte mycket om berättelsen om sommarlägret för åldrande judar där ett av de äldre paren bestämt hävdar att en av de andra deltagarna varit deras vakt i koncentrationslägret. Lägerföreståndaren Josh har inget enkelt uppdrag att förhindra att hämnd blir utkrävd.

Där finns mycket att fundera över i den här novellen, många lager, mycket symbolik och några saker fastande särskilt hos mig. Bara det faktum att han förlägger hela storyn till ett sommarläger spetsar till det hela direkt. Parallellerna till lägren de en gång upplevt blir uppenbara och berättelsen får en flygande start. Jag gillade också tonen i dialogerna mellan det gamla paret, det där smågaggiga tjötet som kommer i loopar och där inget går att förändra var bara så roligt att läsa. Englander har fångat det på pricken, mycken humor i den här texten! Kanske är det så att just den här novellen skulle bli en fin film med både humor och värme och allvar. Sedan funderar han också mycket på minnet och minnens kraft. Henrik skriver i cirkeln om minnen:

hur de både påverkar och lurar oss. Hur mycket kan man lita på sina minnen efter många år?

Just det där att man minns det man vill minnas är uppenbart och annat som man kanske borde minnas är förträngt. I Lundströms bokradio förra lördagen kunde vi höra om Englanders tankar om minnen och hur det kollektiva minnet kan hållas levande. Missade någon det så tycker jag absolut man ska lyssna, 20.28 in i programmet börjar det:

Lyssna: Lundströms Bokradio 20130330 08:05

Vi som pratar Englanders noveller är:
Erikas bokprat
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle

– en novellvåg i bokbloggarhavet –