helene schjerfbeck på museet!

Just nu kan man se mer än 100 verk ur Helen Schjerfbecks produktion på konstmuseet i Göteborg. Utställningen har kommit hit via Helsingfors och Stockholm och håller på ända fram till den 18 augusti. Alla, alla måste gå och se!

Särskilt är det porträtten som fångar ögat, där finns en svit självporträtt som visar hennes utveckling från naturalist till abstrakt målare där motiven är allt mer avskalade och färgen läggs i fält. Fascinerande var också att se hur hon skrapat bort färgen för att skapa transparens och ljus i bilderna. Mycket vackert!

Där finns många fina exempel på hur hon bearbetat motiven gång på gång och särskilt i stillebenen syns hur hon jobbar med konstrastfärgerna för att ge bilden en skjuts. Jag är säker på att jag kommer att se den här utställningen igen – den är värd att se många gånger!

Titta in hos Ord och Jord och läs hennes fina text om utställningen!