Peep Show – novell nummer fyra!

Novell nummer fyra i Nathan Englanders novellsamling ledde till blandade reaktioner hos cirklarna. Peep Show, där en sekulariserad jude går in till en sexshow och när luckorna öppnas för att blotta härligheterna så dyker diverse människor upp som vill övertyga honom att återvända till den rätta tron. Några av cirklarna tyckte att den här novellen var ganska slätstruken, andra tyckte den var den roligaste och några tyckte den var mycket intressant. Det är grymt roligt att läsa allas tankar och särskilt kul är det att vi har rejält olika bakgrund vi som pratar. Det blir många infallsvinklar! Såhär ungefär gick snacket:


Anna: Fniss. Obetalbara bilder far fram i huvudet med luckor som öppnas… Vi har pratat ganska lite om Englanders humoristiska sida. Jag tycker han ofta är mycket rolig, vad tycker ni?

Henrik: Humorn tycker jag är en viktig del i novellerna. Utan den hade det blivit alltför tungt tycker jag.

Anna: Jo, helt klart är det ett sätt att kunna skriva om allvarliga ting och locka oss till att sätta skrattet i vrångstrupen. Humorn känns nästan lite standupamerikansk ibland. Fina oneliners  som väder på en femöring till nattsvart allvar.

Birgitta: Och jag tycker inte att han är särskilt humoristisk faktiskt, förutom i den här novellen. Helskruvad och så absurd! Jag tänker att han tittar in i sitt eget samvete och sin egen själ när han  kikar genom luckorna och möter rabbinerna och hustrun m fl.

Tina skriver så insiktsfullt:
Jag tycker att den här novellen har oerhört mycket att säga om hur religiösa människor många gånger, åtminstone de med extrema åsikter, är mer intresserade av andra än sig själva. Man vill frälsa andra människor och befria dem från synd eller som i det här fallet, rabbinerna som vill rädda Allen till ett paradisiskt liv eftersom han inte längre tror. De försöker ännu en gång övertyga honom om den enda och den rätta tron. Det må vara övertydligt men inte desto mindre oerhört intressant. Han ställer också sin barnatro mot den tro han utvecklat som vuxen. För: Vad ska en pojke som har vuxit upp med absoluta värden och värderingar göra när han ställs inför motsägelser? Livet är inte svart och vitt utan faktiskt fullt av gråskalor. Ni vill ha sanning och rättvisa, och att allt ska passa in i religionen. Men vissa saker passar inte in. De är varken rätt eller fel. Bara naturliga.Vi som pratar Englanders noveller är:
Erikas bokprat
Bibliotekskatten
Fru E:s böcker
Enochannanbok
Breakfast Book Club
Henrik Elstad
Lottens bokblogg
Min bokblogg
Cum libris non solus
Café de la Nouvelle

– en novellvåg i bokbloggarhavet –