intressant och absorberande samtal

Kanske är det Jarl eller Gunilla som säger något spännande i samtalet kring Sophie Elkans roman John Hall, hur som, absorberande var träffen med Göteborg Läser i förrgår. Jag fick många nya tankar med mig från diskussionerna och särskilt givande tyckte jag att det var att vi fick till det med en träff mitt i 1700 talet. Den vackra miljön, kläderna, föremålen och porträtten på väggarna tillförde verkligen känsla till romanen. Linda skriver om hur hon fastnade för uppfostran av barnen, jag tänkte mycket på det, för oss, underliga sätt som den här överklassen levde. 
Här blandar sig bilderna från romanen och det som vår guide Emeli berättade på museet. Några få mycket rika familjer, släkter lever i staden som ligger inom vallgraven med en sju meter hög stadsmur som skydd mot omvärlden. De är några få av en befolkning på ca 10 000  och vardagens minsta detalj sköts av tjänare. Vintertid förlustar de sig i sina privata teatrar och balsalar, när sommaren kommer flyr de hettan och stanken från kanalerna och som ett karnevalsfölje drar de ut på turné mellan lantegendomarna. Det här är Gustaf III s maniers tid (om man nu kan göra någon jämförelse i hur en ung bortskämd pojke växer upp så ter sig vissa drag hos kungen och John Hall d.y. lika eller?). 
Överdådiga kläder, lyxartiklar, smuts och dålig hygien blandat med ett liv där minsta nyck kan uppfyllas. Intresse för vetenskaper och konst som tidsfördriv, väldigt verklighetsfrånvänt och kanske är det inte alls särskilt underligt att John Hall d.y. växer upp till en ung man som har svårt att klara sig i det verkliga livet? Han beskrivs som en drömmare, samlare och konstnär och inte alls intresserad av faderns affärer, man kan ställa sig frågan om John d y var ett barn av sina tid och uppfostran eller om han faktiskt led av ngt handikapp eller sjukdom som gjorde honom oförmögen att klara av ett vuxenliv. 
Vad tror ni andra Göteborg Läser deltagare, vad gjorde John Hall d y till den man han blev? 
Bokparet och Mias Vardagsrum har också bloggat om träffen!