kinesiskt på gång

Gästbloggar’ns intresse för kinesisk matlagning har tagit fart igen. Nu med tips från kinesiska kollegor, besök på asiatiska livsmedelshallen och ny kokbok. Kina Matens rike  heter den fina receptsamlingen som just nu är matbibel nummer ett. 

Jag håller mig till andra sorters böcker. I senaste numret av Karavan läser jag en intervju med den kinesiske författaren Yu Hua och han säger att författarens roll i samhället bör vara en grundinställning av opposition och en oberoende och kritisk hållning. Han berättar gärna om de senaste 40 årens kinesiska historia och använder fiktionen för att berätta om det som kanske inte kan sägas öppet. Själv är han uppvuxen under den blodiga kulturrevolutionens tid som han kallar en tid av vansinne, undertryckta instinkter och grymma människoöden och de första åren av hans författarskap präglade det hans texter. Med sin nya bok, som
Nu väntar jag på Yu Huas bok Kina med tio ord som enligt förlaget ska komma i mars. Är man sugen på lite kinesiskt så går det att provläsa här.

Gästbloggarn’s texter om Yu Huas romaner kan man försås också läsa:

http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2012/10/en-handelsman-i-blod-yu-hua.html
https://www.ochdagarnagar.se/2012/10/att-leva-yu-hua.html