vilka faktorer gör ett författarskap värt att minnas?

Alltså, vissa saker går jag igång på! Linda gör hos Enligt O en jämförelse över hur känd Sophie Elkan är och hur känd hon var. I den nutida litteraturöversikten finns hon inte med ens i registret och i en för henne samtida bok: Sveriges National-Litteratur så finns hon representerad med utdrag ur verk och allt. Hur kan det komma sig att synen på vad som är viktig och oviktig litteratur har förändrats så på knappa 100 år?

Sophie Elkan nämns i band XXI  som enda kvinna jämte sex män så rimligen borde inte det vara könet som gjort att hon fallit i glömska, är det språkbehandlingen eller är det månne hennes favoritgenre, den historiska romanen som ligger henne i fatet?

Vad tror ni andra läsare? Vilka faktorer spelar in om ett författarskap ska anses hålla måttet och bli omnämnda i litteraturhistorierna?