torka aldrig tårar – 2.Sjukdomen

Bokbloggarvärlden och all annan media kommer säkerligen vara helt översvämmad av texter, tankar och hyllningar idag. Och med all rätt. Det som Jonas Gardell gett sig på i sin serie om Benjamin, Rasmus och alla de andra förtjänar spaltmeter av uppmärksamhet och stående ovationer.

I Torka aldrig tårar utan handskar 2. Sjukdomen  fortsätter Gardell berätta om det som han måste berätta, det som han efter 30 år bestämt sig för måste ut i ljuset, luftas och diskuteras och han gör det rasande skickligt. Han använde själv ordet upprättelse, upprättelse för alla de unga vackra män som dog i det som samhället kallade bögpest, när jag hörde honom på bokmässan och det är starka känslor som svallar genom hela serien. Risken med ett projekt av det här slaget där författaren är starkt personligt engagerad är ju att det blir just alltför internt men Gardell har lyckats skapa en roman som gör precis tvärtom – han skriver en rasande, ömsint och totaldrabbande text som angår oss alla. Han har skapat människor av kött och blod som jag kan förstå, han beskriver med autentiska exempel hur samhället på det som var skrämmande och han gör det med ett språk som är allas. Det här är allåldersböcker som kan läsas av unga som gamla och jag är övertygad om att det är en romansvit som kommer att leva länge.

Det enda lilla abret i min läsning var att jag sett TV-serien och hade den i gott minne, den är fantastisk på sitt sätt men den gav också ansikten åt karaktärerna på ett sätt som påverkade min läsning av boken. Jag hade önskat att SVT hade sänt serien efter böckerna var utgivna. Inte sagt nu att man inte ska både se serien och läsa böckerna. Det ska man absolut, de kompletterar varandra!

Jag har skrivit om 1.Kärleken flera gånger här på bloggen och för de som är intresserade av det så länkar jag:
Reflektion om Kärleken 
Seminarium på bokmässan
Inför Sjukdomen och TV-trailer