vad är det som gör det?

Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?


Så frågar Annika i bokbloggsjerkan och det spörsmålet gav mig en utmaning. Jag har faktiskt inte riktigt reflekterat över vad det är som gör det. Det, att jag plockar boken ur hyllan och sedan läser den. Oftast väljer jag en bok eftersom jag läst eller hört talas om boken eller författaren. Nästan alltid faktiskt, men någon enstaka gång, oftast då på den lila butiken, plockar jag något ur hyllan och då är det nog en kombination av omslag, titel och ursprungsland. Jag dras ju till världslitteratur, gärna på engelska och gärna en brett berättad släktkrönika. Typ Amitav Gosh The Glass Palace. 


Sen är det en lite pinsam praktisk detalj som avgör om jag kommer till skott och läser. Texten får inte vara för liten och pappret inte för grått. Det är åldern som slagit till. Eller pocketböckerna som plötsligt fått så små bokstäver…