nordafrika aktuellt i media – dags för boktips!

Än en gång hör vi rapporter om oroligheter i nordafrika och regionen verkar ha en lång och svår väg till demokrati och ett jämlikt samhälle. Ett sätt att lära känna området bättre är förstås att läsa bra böcker. Jag passar på att tipsa om ett gäng:

I klassikerhyllan puffar jag för:
Tayeb Salih – en sudanesisk författare som med sin roman Utvandringens Tid skrivit en tidlös skildring av en värld i förändring.
Assia Djebar – algeriska ständigt aktuell för det nobla priset. Jag har läst och skrivit om Sultanbrudens skugga, Ingenstans i min fars hus och  Kärleken, Kriget.
Nawal el Sadaawi – feministen från Egypten som oförtrutet kämpar för demokrati i sitt land. Texter om En röst i djupet, Den stulna romanen och Törst finns här på bloggen.

I moderna hyllan finns många läsvärda:
Yasmina Khadra – algerier som undersöker drivkrafterna i terrordåd och låter oss följa med till olika oroshärdar i mellanöstern. Vad dagen är natten skyldig och Efter attentatet har jag läst hittills.
Miral al-Tahawi – Gömslet är en underbart vacker roman som låter oss följa med till ett beduinläger i Egypten. Skimrande!
Salim Bachis har skrivit en roman som heter Döda dem alla och den var en intressant inifrånskildring av ett terrorattentat. Jag lärde mig mycket på kuppen och det är dessutom spännande gestaltat.
Hisham Matar lyssnade jag till på Louisiana i somras och efter att ha hört han berättelse var det extra spännande att läsa romanen Analys av ett försvinnande. Matar kommer från Libyen och är den ende författare jag läst från landet. Det här är en fin roman om sökandet efter en far.
Saphia Azzeddine Sånt jag berättar för Allah. Febrig monolog om en väg till ett värdigt liv.
Lina Ben Mhennis bloggroman från Tunisien, tunisian girl som visar på att det går att förändra, med mod, kraft och uthållighet så går det att göra sin röst hörd.

Hoppas nu att det fanns något i min lilla lista som lockar till läsning!