bokbloggsjerka – topp tio just nu

Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en. 


Uppmaningen kommer från Annika och det är inte en lättsam uppgift som veckans jerka ger mig. Hur ska man kunna välja? Jag får helt enkelt blanda och ge bland de många bra författare jag läst under året. Utan inbördes ordning:

  • Jon Kalman Stefansson – Änglarnas sorg lästes i januari och under våren kommer den avslutande delen Människans hjärta i trilogin om Pojken. Vackert och kargt.
  • Carl-Johan Vallgren – Havsmannen hade jag gärna sett augustprisnominerad. Otäckt och drabbande.
  • Marlene van Niekerk har jag bara läst en enda roman av men vilken bok! Agaat, Sydafrikas komplexa historia i en roman. Ser fram emot läsa mer av henne i vår.
  • Marie Hermansson – Himmelsdalen är hennes senaste som nu finns i pocket och som e-bok på bibblan. Klaustrofobiskt och samhällskritiskt, Läs!
  • Deon Meyer är en deckarförfattare från Sydafrika och jag gillar hela serien som översatts hittills. Årets deckare är Den sista safarin. Spännande och välskrivet.
  • Hanne-Vibeke Holst, några jag talat med tycker att hon tappat stinget men jag tycker hennes senaste Förlåtelsen är riktigt god läsning. Mitt i samtiden med förgreningar till krigets Danmark.
  • Linn Ullman är en favoritförfattare – väntan på Det dyrbara var lång men väl värd. Relationerna i familjen satt på sin spets.
  •  Nicole Krauss – kan inte ha en lista utan henne. Det var ett tag sedan jag läste hennes romaner Det stora huset och Kärlekens historia och jag väntar på nytt. Vindlande berättelser som blandar nu och då med ett judiskt perspektiv. Någon som vet om det är något på gång?
  • Delpine de Vigan – fransyska som skriver om samtiden så att det svider i själen. Underjordiska timmar och Dagar utan hunger är årets läsning. I vår kommer ytterligare en roman på svenska: Ingenting kan hindra vatten.
  • Jonas Gardell måste med på listan, jag ser fram emot del två i hans trilogi som kommer i januari. Om man missat Torka inte tårar utan handskar – kärleken så tycker jag att man ska läsa den genast. Aktuell, samhällskritisk och en vacker kärlekshistoria.