några rumänska tips!

Rumänien är ett svart hål vad gäller litteratur för mig, jag vet väldigt lite om vad som finns att hämta inför det kommande temat på Bokmässan 2013. Inte kände jag mig särdeles lockad men som tur är så har sambon en kollega från Rumänien och genom hennes försorg har jag fått några tips.Among my ’all time favourite’
authors are:
– Mircea Eliade: we say about
Bengal Nights that is the only love novel in the world that has ’an answer’;
– Marin Preda: I highly
recommend all those 3 novels but ’The most beloved earthlings’ is his greatest
work (and, of course, a forbidden book during the communist times)
– Camil Petrescu
Emil Cioran might be a bit
depressing…
O.Paler, M. Cartarescu, H.R
Patapievici, A.Plesu, G. Liiceanu are the most popular authors we have
today.
I have added also Lucian Blaga –
he’s got wonderful poems (not sure regarding their translation though) and also
good philosophical works
/I


Självklart tog gästbloggar’n sig an uppdraget rumänskt och dammsök webbshoppar och bokbörsen efter I s tips. Hittills fyra fina romaner inköpta, håll nu ögonen öppna så kommer det texter om den här på bloggen också. Redan imorgon skriver jag dessutom om Tåg till Trieste, nyöversatt om livet i Rumänien på 70 och 80-talet.